Előző alkalommal felvázoltam, hogy milyen eszközöket, anyagokat szükséges a zsindelyezés megkezdése előtt beszerezni, illetve hogy mik azok az alapfogalmak, melyek ismerete elengedhetetlenül szükséges laikusok számára a leírásaim értelmezéséhez. A mostani alkalommal pedig átvesszük a zsindelyezés előkészítését.

Az első, és legfontosabb lépés: a megfelelő fogadófelület biztosítása. Győződjünk meg arról, hogy egy jól rögzített, száraz, erős és egyenes felület az alapunk, legjobb ha OSB lap, de a deszka is tökéletesen megfelel.

Alátétlemez használata

alátétlemez használataAz objektumtól függően tanácsos az alátétlemez használata. Ha egy családiház komplett tetőszerkezetéről van szó, akkor semmi esetre sem javallott ennek elhagyása. Ha viszont kocsibeálló, vagy gyermekjátszótér zsindelyezését tervezzük, akár mellőzhetjük is az alátétlemezt. Annyit fontos tudnunk, hogy ez nem csak egy második vízelzáró réteg, hanem sok esetben a rendszer garancia alapfeltétele is, az pedig már csak hab a tortán, hogy az IKO alátét bizonyos fajtáján nyomtatott segédvonalak vannak, melyek megkönnyítik a zsindelyek párhuzamos, egyenes felhelyezését. Az alátétlemezt rögzíthetjük bitumenragasztóval, de szögelhetjük is.  Mindig mángorolt szárú, rozsdamentes, nagyfejű, minimum 19-30 mm szár hosszú szögeket használjunk. Az eresztől indulva, azzal párhuzamosan kezdjük az alátétlemez fektetését, és 10 cm-es átfedésekkel haladj felfelé, az oromszegéllyel párhuzamosan futó végeknél szintén 10 cm-s átfedésekkel dolgozz! Figyelj arra, hogy minél alacsonyabb a tető dőlésszöge, annál nagyobb átfedéseket kell alkalmazni az alátétlemezek felhelyezésekor. Figyeljünk a kevés szöghasználatra, és ügyeljünk az egyenletlenségek kerülésére, hogy ne nehezítsük meg a későbbi zsindelyek felhelyezést. Amennyiben szeretnél eresszegélyt felszerelni, akkor azt az eresznél és az oromnál is az alátétlemez felett rögzítsed! Rögzítéshez csavarral leszorított pántokat (haftereket) használj! Amennyiben magát a bádoglemezt csavarozod, úgy ügyelj a csavar megfelelő tömítésére! Az eresszegély egyébiránt leszorítja az alátétlemezt, így ezzel még erősebb rögzítést érhetünk el.

Segédvonalak szerkesztése

Ha az alátétlemez nem rendelkezik előre nyomtatott segédvonalakkal, úgy a zsindelyezés megkezdése előtt mindenképpen fel kell vázolnod azokat. A munka során folyamatosan tartanod kell a vonalvezetést, hogy a zsindelyek minden irányból nézve esztétikus látványt nyújtsanak. Ha a zsindely esetleg lelóg, vagy eltér a segédvonaltól, vágjunk le belőle, és mindig a krétavonalakhoz ragaszkodjunk!

Vápák kialakítása

zsindelyezés méretekAz egyszerűbb tetőszerkezeteken nincsen vápa, ettől függetlenül pár szóban megemlítem, hogy hogyan szokás olyan esetekben eljárni, ha összetetteb tetőt zsindelyezünk. A vápa azért is nagyon fontos, mert innen indulunk a zsindely felrakással, mielőtt ehhez hozzá látnánk, kialakítjuk a vápát egy, a zsindelyek színével megegyező színű magas minőségű vízszigetelő lemez segítségével, melyet 40 cm-kénti szögeléssel rögzítünk.  A látható vápafelszín 16 cm felül, (8-8 cm jobbra és balra a vápa esésvonalától), míg az alja szélességét a vápa középvonalának hossza határozza meg, ugyanis lefelé haladva folyóméterenként 2 cm-rel többet kell kimérnünk. Például, ha egy méter hosszú a vápánk, akkor a látható vápafelszín fent 16 cm, míg az alján 18 cm.

Ezek tehát az előkészületi lépések, melyekre tanácsos ugyanolyan nagy gondot fordítani, mint magára az esztétikus zsindely felhelyezésre, melynek szabályait a következő alkalommal mutatom be Nektek!