Korábbi két alkalommal (itt és itt olvasható) megnéztük, hogy milyen lépések szükségesek a zsindelyezés előkészítéséhez, mostanra pedig elértünk a legizgalmasabb részhez, magához a kreatív munkához, a zsindelyek felhelyezéséhez.

Először is arra ügyeljünk, hogy egyszerre mindig több zsindely csomagból dolgozzunk! Ez azért fontos, mert a zsindelyek gyártásakor halvány árnyalatbeli különbségek előfordulhatnak, ezzel a módszerrel viszont elkerülhetjük a kevésbé esztétikus színblokkok kialakulását. A csomagok bontásakor ügyeljünk arra, hogy a zsindelyek látható felületét ne vágjuk meg a zsindely szikével.

Az alábbi példában a talán legegyszerűbb, letisztult téglány zsindellyel való munkát nézzük át részletesen. A zsindelyek felrakását minden esetben az eresz szegéllyel párhuzamos kezdősorral indítjuk. A kezdősorhoz a zsindelyek tagozatait levágjuk, valamint az így kapott elemből féltagozatnyi részt szintén levágunk, hogy biztosítsuk az átfedést a zsindelysorok közt. Ügyeljünk arra, hogy a kezdősor egy centiméterrel túllógjon az eresz szegélyen, illetve hogy az öntapadó pontok legyenek ahhoz közelebb. Mindig egy zsindelylaphoz igazítsuk a szögelési pontokat úgy, hogy a következő sor minden ponton fedje a szögfejeket.

vápa kezdősorAmennyiben a tetőszerkezetünk tartalmaz vápát, akkor a mellékelt ábra szerint, a már felrajzolt krétavonalhoz igazítjuk a vápa kezdősorát, majd a túlnyúló részeket levágjuk, szabadon hagyva ezzel a vápatakaró felületét. A víz zsindely alá hatolását úgy kerülhetjük el a legkönnyebben, ha a kezdősoron kialakult háromszög részt szög mentesítjük, és ragasztjuk!

Többféle vápakészítési technikával dolgozhatsz, melyeket a későbbiek folyamán részletesen is igyekszem bemutatni.

Következő lépésként lefektetjük az első sor zsindelyt, és szögekkel rögzítjük a kivágások felett, illetve a szélektől 2,5 centiméterre. A kezdősort, illetve az összes sor zsindelyt rögzítsük az eresz szegélylemezhez zsindelyragasztóval! Mivel a zsindelyeket eltolással helyezzük fel, ezért folyamatosan, az ábrának megfelelően féltagozattal rövidíteni szükséges az első sorokat! Ez az átlós kialakítás fontos a vízelvezetés okán, ezen felül megerősíti a tetőszerkezetet. Amennyiben szeles területen dolgozunk, ajánlatos kettős szegelést alkalmaznunk, valamint ragasztással még biztosabb eredményt kapunk.

Gerincelem készítésekor a kúpelemeket a zsindelylapokból vágjuk ki, és a felrajzolt krétavonalakra illesztés után szögeljük és ragasszuk! Fontos megjegyezni, hogy más vágási formájú zsindelyek esetén a gerincelem kúpelemeit szintén téglány zsindelyből alakítjuk ki. Abban az esetben, ha az IKO laminált zsi

ndelyét használjuk az alkalmazás technikai kézikönyv szerint, úgy a gyártó 30 év garanciát vállal a termékére, míg a téglány zsindelyre 15 év garanciát kapunk. Néhány ügyfelemben korábban már felmerült, hogy ezen okból kifolyólag a gerincelemeket is inkább a hosszabb garanciájú, Cambridge Xtreme zsindelyből alakítsuk ki. Azonban a jó hír az, hogy ilyen esetekben nem csak a laminált zsindelyre, de a téglányból kialakított kúpelemekre is 30 év garanciát kapunk, így továbbra is ezt a megoldást javaslom!

 

Tető szellőztetés

Bár a nyitott kocsibeállók, gyermekjátszóterek és filagóriák esetén nincs szükség a tető szellőztetésére, egy lakóház tetőszerkezetének zsindelyezésekor ez az egyik legfontosabb művelet! Többféle típusú szellőző rendszer közül választhatunk, személyes tapasztalat szerint én a gerincszellőzőt preferálom. Az IKO kiváló Armourvent Multi Plus elnevezésre hallgató gerincszellőzőt szoktam alkalmazni, melynek felrakása könnyű, mégis esztétikus és praktikus végeredményt kapunk. A gerinc két végén hagyjunk 20 centiméter kivágatlan részt, a két oldalán pedig 2,5 centiméter szélességben távolítsuk el az alátétlemezt, és vágjunk egy 5 centiméteres rést az OSB lemezen. A keletkezett rés lefedésére vágjuk méretre a gerincszellőzőt úgy, hogy a legfelső zsindelysor szögelési sávját is eltakarja. Rögzítéséhez használjunk hosszú szárú, nagyfejű szögeket, majd a fentebb leírt módon végezzük el a gerincfedési munkafolyamatot!

A gerincszellőzőn kívül hazánkban még a pontszellőző és a turbinaszellőző használata terjedt el, melyekről a későbbiekben szeretnék rövid ismertetést adni. Következő alkalommal pedig a rázsindelyezés és a függőleges falak zsindelyezésének bemutatásával készülök. Tartsatok velem a későbbiekben is, hogy még jobban megismerhessétek a szakmát!

 

Forrás: https://www.iko.be/hu