Az előző alkalommal neki láttam sorra venni a leggyakoribb zsindelyezési hibákat, és mivel a lista elég hosszú, az elkövetkezendő néhány cikk a szinte alig észrevehető, ám később nagy gondot okozó problémák boncolgatásáról fog szólni. Lássunk is hozzá!

 

Elhasználódott, korhadt deszkázatra zsindelyezés

Alapesetben a már meglévő tetőzetet megtarthatjuk rázsindelyezés vagy újra zsindelyezés esetén, ám ha az előző héjazatunk láthatóan a megvetemedett deszkázat miatt sérült, célszerű új, ritkított deszkázatra szerelt OSB lapokkal fogadófelületet kialakítani. Ha az eredeti tető kialakításakor a dilatációs mozgással nem megfelelően számoltak, és túl nagy, vagy túl kicsi hézagokat hagytak a deszkák közt, az esetenként a zsindelylapok felhullámosodását okozhatja. Ez további gondokat okozhat, ugyanis a felgyűrődött zsindely könnyen megrepedhet, ami pedig sajnos sok esetben beázást eredményez.

Ha a tetőn kis mértékben felhullámosodott a zsindely, érdemes megpróbálni javítania hibát saját kezűleg. A javítandó zsindelylapokból el kell távolítani a szögeket, majd trimmelni, találkozásuknál újra szögelni, tagozatait pedig zsindelyragasztóval rögzíteni. Ha  ismét ezt a problémát tapasztaljuk, érdemes szakember segítségét kérni új OSB fogadófelület és zsindely héjazat kialakításában.

 

Hiányzó vagy helytelenül felrakott alátétlemez

Amennyiben szeretnénk, hogy zsindelyünk gyártója garanciát vállaljon a termékére, mindenképp tanácsos az alkalmazástechnikai útmutató szerint eljárni, tehát az alátétlemezt nem tanácsos lehagyni.

Az alátétlemez használatával védjük tetőszerkezetünket a csomópontok környéki beázástól, illetve biztosítunk egy egyenletes fogadófelületet a zsindely számára. Éppen ezen okokból kifolyólag nagyon kell figyelnünk az alátétlemez gyűrődésmentes felhelyezésére, és a megfelelő átlapolásra. Ez alól kivételt képeznek az IKO laminált zsindelyei, ugyanis ezek olyan tökéletes fedést biztosítanak, hogy a gyűrött alátétlemez sem jelenthet akadályt a tökéletes külcsín megteremtése esetén. Más típusú zsindelyeknél azonban gyakori hiba a gyűrten rögzített alátétlemez, illetve az alacsony dőlésszögű tetőknél (9,5° és 20° közötti tetőlejtés) a szimpla réteg használata. Ezeket a bakikat utólag már csak a beázást követően vesszük észre, és a zsindelyréteg visszabontásával tudjuk javítani, éppen ezért célszerű a tető kialakítását szakemberre bízni, aki megfelelő hozzáértéssel végzi munkáját.

 

Nem megfelelő túllógatás az ereszszegélynél

Fajtától függően a zsindelyeket 6-10 mm-rel szükséges az ereszszegélynél túllógatni. Mindenképp tájékozódjunk az alkalmazástechnikai útmutató alapján, hogy az általunk használt zsindely esetében mit javasol a gyártó. Ha ennél kisebb a túllógás, bevizesedhet a faszerkezet, ha viszont a túllógásunk nagyobb 1 cm-nél, az a zsindelyünk feltépődését eredményezheti nagy vihar esetén. Ha utólag szeretnénk javítani a hibát, célszerű ereszszegély lemezt beépíteni, mely megóvja faszerkezetünket a beszivárgó víztől. Az eresszegély lemezt ragasszuk le Shingle Stick ragasztóval és szögeljük is!

 

Ereszszegély lemez elhagyása

Az ereszszegély lemez több okból is fontos tartozéka a tetőinknek, ezért minden tetőtípusnál célszerű alkalmazni! A legfontosabb, hogy megvédi tetőszerkezetünket a szél hajtotta esővel szemben, illetve az ereszbe vezeti azt. Továbbá megakadályozza a zsindelylemezek lekonyulását, és védi a faanyagot a bogarak okozta károk ellen. 

Ha a tető készítésekor elhagytuk ezt a fontos elemet, utólag is módunkban áll felszerelni azt. Ilyenkor húzzuk ki az első sorok zsindelyszögeit, illesszük be alá az új ereszszegély lemezt, majd végül ragasszuk le Shingle Stick ragasztóval, majd szögeléssel erősítsük meg a rögzítést!

 

Ezzel még koránt sincs vége a bakiparádénknak! Következő alkalommal tovább részletezem, hogy mik a zsindelyezés sarkalatos pontjai, melyeken semmiképp sem érdemes spórolni! 

 

Forrás: https://www.iko.be/hu