Előző bejegyzésekben megismerhettük a zsindelyezés folyamatát (1.rész, 2.rész, 3.rész), melyeket alkalmazhatunk a legtöbb, átlagos tetőszerkezet esetében. A mostani alkalommal az extrém esetekre térnék ki, melyekkel többnyire szakembereknek tanácsos foglalkozni, ám rengeteg érdeklődő ügyfél fejében megfogalmazódott kérdésre is válaszul szolgálhat.

felsősorszögelésFüggőleges fal zsindelyezésekor válasszuk a méhsejt vágási formájú, vagy laminált zsindelyeket. Ezek hátoldalukon teljes öntapadó felülettel rendelkeznek. A méhsejt vágási formájú zsindelyeket a mellékelt ábra szerint a hagyományos szegelési sávban, és a felső sarkoknál is szögeléssel kell rögzíteni.  A legfelső sor látható szögeit tanácsos zsindelyragasztóval elfedni.

Laminált zsindelyek

Az IKO kiváló minőségű laminált zsindelyei ötvözik a rugalmasságot és az építészeti szabadságot. A Cambridge Xpress és a Cambridge Xtreme remek választás különleges tetőszerkezetek fedése, valamint szinte bármilyen tető újra zsindelyezése esetén. Dupla rétegüknek köszönhetően áthidalásos zsindelyezéskor – így nevezzük szaknyelven a rázsindelyezést – sem üt át rajta az előző zsindelyréteg mintázata. A szélsőséges időjárású területeken is előszeretettel alkalmazom ezen laminált zsindelyeket, mert még jobban óvják otthonunkat az időjárás viszontagságaitól.

Személyes véleményem szerint egyébként az IKO Cambridge Xpress a leghatékonyabb laminált zsindely, mert a társainál nagyobb méretű, és könnyebben kezelhető is, így elősegíti a gyorsabb munkavégzést, ami a szakmában nem elhanyagolható tényező. További előnye, hogy minimális mennyiségű hulladék keletkezik a tetőfedés során, mely napjainkban igazán fontos tényezővé vált, az ökológiai egyensúly fenntartása okán.

Az IKO Cambridge Xtreme pedig ahogy a neve is mutatja, ez extrém helyzetekre nyújt szuper megoldást a hátoldalán található öntapadó csíknak köszönhetően. Extrém helyzet alatt a 9,5-15° közötti illetve 45° feletti dőlésszögű tetők értendő, de ide soroljuk az erősen szeles, hegyvidéki területek háztetőit is.

Áthidalásos vagy beágyazásos újra fedés

Újra zsindelyezéskor 3-3,5 cm hosszú szögeket használunk! Arra figyeljünk, hogy a szegeknek a fadeszkázatba legalább 1,5 cm mélyen kell behatolni.

Ha a tetőszerkezet gerendái/OSB lapjai jó állapotban vannak, rázsindelyezés esetén az alsó zsindely réteget nem kötelező eltávolítanunk, legfeljebb 3 zsindelyréteg lehet egy tetőszerkezeten. A meglévő élgerinceket és gerincfedést viszont minden esetben bontani szükséges!

Amennyiben a tetőszerkezet gerendái javításra/pótlásra szorulnak, a korábbi zsindelyréteget távolítsuk el, majd a javítást követően fordítsunk kellő figyelmet a tető alapos megtisztítására. Ha ezt elmulasztjuk, és tetőszerkezetünk nem megfelelően száraz és sima felületű, az könnyen ronthat a laminált zsindely esztétikai értékén, illetve felhullámosodást eredményez, mely csökkenti a zsindely hatékonyságát.

15°alatti dőlésszögű tető esetén öntapadó alátétlemezt kell használni, de ne hagyjuk el a szöggel való rögzítést, illetve a függőleges átfedéseknél használjunk zsindelyragasztót is!

A zsindelyek hátoldaláról az öntapadó felület védőfóliát mindig távolítsuk el felhelyezés előtt. Az első zsindelysort teljes egészében illesszük pontosan a kezdősorra az oromnál. A következő sorokat mindig 25 cm-rel rövidebbre vágjuk az előző sorhoz képest, és eltolással rögzítjük. Mindig a két fehér vonallal jelölt sávban szögeljünk, azért, hogy a dupla réteg egyenletesen kerüljön rögzítésre. A legjobb vízzárás érdekében az oromszegélynél mindig ragasszuk le a zsindelylapokat!

A gerinceket a laminált zsindelyek esetén is téglány zsindelyből alakítjuk ki, a korábban már ismertetett módon.

Bár igyekeztem minden folyamatra a lehető legérthetőbben és legrészletesebben kitérni, a leírásaim egy komplett tetőszerkezet hibátlan kialakításához nem elegendőek. A legjobb, ha házad zsindelyezését megfelelően képzett, gyakorlott szakemberekre bízod, ám ha mégis magad szeretnéd elvégezni a munkát, olvasd át előtte a gyártótól kapott alkalmazástechnikai útmutatót is!

 

forrás: https://www.iko.be/hu